Allmogebåtens Dag


Allmogebåtens Dag gick av stapeln sedvanligt, den tredje lördagen i juli. I år var det den 21 juli. Dagen började regnigt och vi var verkligen tacksamma för att vi hade varit förutseende och satt upp det stora partytältet som är 12m x 6m. nu kunde vi ha all verksamhet under     tak. Det mesta gick litet trögt under förmiddagen, både försäljning av båtlotter och barnens båtbyggeri, tipsrodden gick inte alls. Fika och strömmingsmackor verkade emellertid rätt väderoberoende och gick bra. 
Pernilla steker strömming
 
Vid 12 sken det dock upp och då tog all verksamhet explosionsartad fart, inte minst tipsrodden. För det mesta var alla fyra roddbåtar ute. 
Nästa generations tipsroddare visar vad de går för
 
Barnens båtbyggeri var, som vanligt, mäkta populärt. Här gör nästa generations båtbyggare sina första lärospån. 
Ernst är en trygg hjälpreda i barnens båtbyggeri
 
Vi ställde också ut lottbåten, som vi håller på att bygga och många var intresserade av att se, på nära håll, hur ett båtbygge går till. Lottförsäljningen till lottbåten, som skedde intill gick mycket bra. Även försäljning av våra produkter gick bra.
Peter och Stig säljer lotter framför nya lottbåtsbygget
 
Vargskärsbåten gjorde regelbundna turer hela dagen. Det var som tidigare år populärt att åka tändkulebåt. 
Motorgruppen ställde upp med två tändkulemotorer, en Bolinder, som senare ska ersätta nuvarande motor i Vargskärsbåten och en gammal frislagare från Åmål. Mäkta populärt bland alla motorälskare! 
 
Frislagaren tuffar på med sin karakteristiska ojämna gång 
 
Vi hade även flera inslag av olika gäster:
Gamla Uppsala Hembyggdsförening  gästade oss med sin vikingabåt Embla.
Harriet hälsar på hos Embla
 
Gästriklands Modellbåtsbyggarförening är populära och visade upp sina fina båtmodeller. De demonstrerade flera av modellerna i sitt rätta element.
 Många fina båtmodeller visades upp
 
Föreningen Lindbergsekorna från Raggarön gjorde, som förra året, och förlade en gemensam utflykt till Allmogebåtens Dag. Åtta stycken kom i samlad trupp och defilerade in i hamnen.
 Lindbergsekor överallt!
 
Dagens höjdpunkt var ändå invigningen av båthuset, som genomfördes av  kommunalrådet Jacob Spangenberg. Både vår ordförande Håkan och kommunalrådet höll kortare presentationer om båthuset och dess roll i samhället förr och nu. Sedan avtäckte de gemensamt mässingsskylten på gaveln, där det står en kortare historik om båthuset. Den nya vindflöjeln på taket övervakade det hela.
 Jacob inviger båthuset med assistans av Håkan. Bakom affischen sitter mässingsskylten
 
Till sist vill styrelsen för Arbetslag Norra  Roslagen tacka alla som på ett så storartat sätt har gjort detta evenemang möjligt, både när det gäller förberedelser, under själva evenemanget och efterarbete. Under dagen, var närmare 30 personer aktivt engagerade i att göra arrangemanget möjligt!
Många tack alla!!