År 2008Vargskärsbåten

Med tre bottenbord på var sida och kölen demonterad finns det gott om utrymme att stå på golvet och arbeta. Här syns benen på Hans-Olov E. och Robert J.. Lars M inspekterar.


Sture använder sin antika bila när han formar kölen på Vargskärsbåten.


Ett tre man starkt skraplag arbetade så att den gamla fernissan flög all världens kos.


Det känns som en rikedom att kunna gå ut och leta bland sin ankust och hitta ett knä som passar till det man tänkt sig.


Janerik kikar och kollar att han hyvlar stäven liksidig.


Till höger om Stures arm skymtar borrmaskinen som driver den specialtillverkade hålupprymmaren.


Vår förträfflige smed har tillverkat både beslag och rodergenomföring i rostfritt stål till Vargskärsbåten. På bilden syns också början till spunningen i akterstäven och en mallbräda till styrbords sambord.


RenoveringsprojektClaes och Torgny skrapar så det luktar Black Varnish i halva lokalen. På bordens överkantClaes tänker byta ut kölen, de fyra understa borden på styrbordssidan och sambordet på babordssidan. Översta bordgången på båda sidorna behöver också åtgärdas.


För att få långa borrar att komma ut där man vill krävs tre man. En i fören som kollar lodlinjen ner genom kölen och en som står tvärs och kollar borrens riktning genom köl och knä och så naturligtvis en tredje gubbe som håller i borren.


Efter en del justeringar passades det gamla bordet in och nitades fast. Nu återstår bara två bord att byta ut på den gamla blekingeekan.


Gustav hjälper Mats att lägga ut de gamla borden för att se vilket bord som passar vilken bräda.


Sista biten som skulle bytas behövde inte basas, utan kunde spännas på plats som det var. Bordet oljades in rejält för att lättare anta sin nya form.

 Det är en speciell känsla att använda en sammanfogningsmetod som har månghundraåriga anor.